نامنظمی مقاومت جانبی و نحوه محاسبه مقاومت جانبی طبقه
در استاندارد 2800، آیین نامه طراحی ساختمان های در برابر زلزله یکی از تقسیم بندی های ساختمان ها، تقسیم بندی بر اساس نظم کالبدی است. این آیین نامه ویژگی هایی در ارتباط با شکل هندسی، توزیع جرم و توزیع سختی معرفی می کند که در صورتی که ساختمان ها این ویژگی ها را داشته باشند به عنوان ساختمان های نامنظم طبقه بندی شده و در غیر این صورت در طبقه بندی ساختمان های منظم قرار می گیرند. با توجه به ویژگی های متفاوت ممکن است ساختمان های نامنظم در دو دسته ساختمان های نامنظم پلانیو یا ساختمان های نا منظم ارتفاعی قرار بگیرند. باید ذکر شود که ساختمان ها نامنظم نسبت به ساختمان ها منظم دارای محدودیت ها و جرائم یا ضوابط سختگیرانه تری هستند. یکی از بند های نامنظمی در ارتفاع نا منظمی مقاومت جانبی است، که در آیین نامه به صورت زیر تعریف شده است. در مواردی که مقاومت جانبی طبقه از 80 درصد مقاومت جانبی طبقه روی خود کمتر باشد، چنین طبقه ای اصطلاحا طبقه ضعیف نامیده می شود. در مواردی که مقدار فوق به 65 درصد کاهش یابد، طبقه اصطلاحا طبقه خیلی ضعیفتوصیف می شود.
در استاندارد 2800 و همچنین در آیین نامه 7-ASCE تعریف مشخصی از محاسبه مقاومت جانبی طبقه وجود ندارد. اما در FEMA 178-1992 مقاومت جانبی طبقه عبارتست از مقاومت برشی عناصر قائم شامل ستون ها و دیوار های برشی و مولفه افقی مقاومت محوری مهاربند ها یا به عبارتی تصویر افقی بردار مقاومت فشاری و کششی مهاربند ها. دقت شود که ابتدا می بایست اجزا سیستم باربر جانبی سازه مشخص شوند و سپس مقاومت برشی اجزا باربرجانبی شامل عناصر قائم و مهاربند ها محاسبه گردد. به عنوان مثال در قاب ساده ستون ها به جزء ستون ها اطراف مهاربند ها به عنوان اجزاء باربر جانبی محسوب نشده و مقاومت آن ها در محاسبه مقاومت جانبی طبقه قرار نمی گیرد. مطابق مبحث دهم مقررات ملی ساختمان مقاومت برشی مقطع I شکل را از رابطه زیر به دست می آوریم.
Fy تنش تسلیم فولاد، Aw=2bftf در حالتی که نیرو در راستای بال ستون باشد و Aw=dtw در حالتی که نیرو در راستای جان ستون باشد.
همچنین مقاومت کششی و فشاری مهاربند ها از روابط زیر بدست می آید.
Tn=FyAg که در این رابطه Ag سطح مقطع کلی عضو است.
Pn=FcrAg Fcr تنش فشاری ناشی از کمانش خمشی است که بر اساس حدود متفاوت لاغری مقطع بدست می آید.
مطابق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان، مقاومت برشی ستون های بتنی از روابط زیر بدست می آید.
Vr=Vc+Vs Vc=0.2Φcfc1/2bd Vs=AvΦsFyd/s که در این روابط fc مقاومت فشاری نمونه استاندارد بتن، Φc ضریب جزیی ایمنی بتن،d ارتفاع موثر یا فاصله دورترین تار فشاری تا مرکز سطح ارماتور کششی طولی و b عرض مقطع است.Fy مقاومت مشخصه فولاد و s فاصله بین سفره آرماتور های برشی است.
همچنین مطابق مبحث نهم مقاومت برشی دیوار های برشی همانند روبط فوق بدست می آیند با این تفاوت که d=0.8Lw که lw برابر با طول کل دیوار است. باید ذکر شود که در دیوار برشی در امتداد عمود بر دیوار می توان از وجود دیوار صرفنظر کرد.
نام و نام خانوادگی ::* !!!
پست الکترونیک :
نظرات: * !!!
آدرس دفتر مرکزی : شيراز خيابان ستارخان نبش كوچه ١٣ ساختمان داريوش طبقه چهارم
ارتباط با مدير عامل : 09177110025 محمد لطفى
07136491950 دورنگار :
ارتباط با رئيس دفتر : 07136491890 - 07136491930 - 07136491891
ایمیل: info@abokhaksazan.ir
شرکت ساختمانی آب و خاک سازان در شیراز با داشتن تيمي مجرب از افراد نخبه و با سليقه همچنين اساتيد دانشگاه و مجريان پايه يك نظام مهندسي در رسته های معماري و اجرايي اين توانمندی را دارد كه پروژه هاي ساختماني را از مطالعات اوليه تا چيدمان مبلمان ، شما عزيزان را همراهي كند . به منظور ارتقاء سطح كيفي ارائه خدمات، شرکت آب و خاک سازان بر آن شده تا با تكيه بر اصول مشتري مداري خدمات خود را كه شامل بيش از ٦٠٠ واحد طراحي ساختمان شامل معماری و معماری داخلی (فاز يك و دو ) با سبك هاي كلاسيك و مدرن همچنين بيش از ٤٠٠٠٠ هزار متر مربع خدمات اجرايي در سال در منطقه هاي خوب شيراز معرفي نمايد
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آب و خاک سازان می باشد
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن