کابل افشان
کابل افشان یا کابل چند رشته نوعی کابل برق است که از دو رشته یا بیشتر تشکیل شده است؛ مانند هر نوع کابل دیگری این نوع کابل نیز دارای یک هادی و یک نوع عایق است. هادی کابلها معمولاً بهصورت تک رشته یا چند رشته تولید میشود. عایق و روکش سیم و کابل نیز معمولاً از جنس پیویسی میباشد. کابل افشان قابلیت انعطاف پذیری دارد و میتوان آن را خم کرده و به شکل دلخواه در آورد.
کابل های افشان به دلیل این که از تعداد زیادی سیم مسی نازک به هم تابیده تشکیل شده اند نرم بوده و دارای قابلیت انعطاف بالا می باشند به همین دلیل از آن ها در سیم کشی ساختمان استفاده می شود. ولتاژ نامی این سیم های افشان 500/300 ولت است و با توجه به جریان عبوری در سطح مقطع های مختلف موجود می باشند.
کابل تخت
هادی این نوع از کابل مس نرم شده افشان است و عایق آن از جنس پیویسی (PVC) است. رشتههای کابل در این سیمها بهصورت موازی هستند و رویه سیم را با روکش پیویسی، ترموپلاستیک رابر TPR یا لاستیک میپوشانند.
کابل تخت را در آسانسورها، جرثقیلها، نقالهها یا برای نصب در سینی کابل استفاده میکنند. مزیت استفاده از کابل تخت در شعاع خمش کمتر، انعطاف بیشتر و صرفه جویی در فضای مورد نیاز برای نصب کابل است. معمولاً کابل تخت را به صورت کابل تخت در اندازههای استاندارد ٤ رشته، ٨ رشته، ١٢ رشته، ١٦ رشته، ٢٠ رشته و ٢٤ رشته در بازار موجود است. هر کدام از این کابل تختها کاربرد خاص خودشان را دارند. کابل تخت رابط بین اتاق کنترل آسانسور و کابین است. کابل تخت به کار رفته در آسانسور به تراول کابل معروف است. همان طور که از نام این نوع کابل تخت معلوم است، همیشه در حال حرکت است. بنابراین کابل تخت آسانسور باید از جنس مرغوب و مستحکم و با کیفیت بالا باشد. کابل تخت به کار رفته در آسانسورها معمولاً کابل تخت ٢٠ رشته ای یا کابل تخت ٢٤ رشته ای است. میشود از کابل تخت کوچکتر هم استفاده کرد تا در هزینهها صرفه جویی شود، اما کابل تخت ١٢ رشته و کوچکتر اصلاً برای آسانسور مناسب نیست. کابل تخت کوچکتر از ١٢ رشته ای به خاطر سبکی، ممکن است گره بخورد. همان طور که گفته شده، کابل تخت از ٤ رشته تا کابل تخت ٢٤ رشته در بازار موجود است. درون کابل تخت را یک رشته ای از نخ نایلونی بسیار محکم وجود دارد که باعث استقامت و طول عمر کابل تخت میشود. معروف ترین مارک کابل تخت دت وایلر سوییس است. به طور کلی از کابل تخت در مکانهایی استفاده میشود که امکان استفاده از کابل تخت های قطور گرد معمولی امکان پذیر نیست.
کابل جوش
برای آشنایی با کابل جوش یا کابل جوشکاری باید بدانید که در جوشکاری از سیم جوش به عنوان ماده پر کننده شکاف جوش بهره گرفته میشود. این کابلها مثل سایر کابلها دارای روکش هستند و معمولاً روکش آنها به رنگ قرمز میباشد. کابلهای جوشکاری در مقایسه با سایر کابلها، انعطافپذیری بیشتری دارند و دوام آنها نیز بسیار بالاست.
کابل سرب و زره دار
در راستای پیشرفت علم و تکنولوژی در عرصه های مختلف به ویژه سیم و کابل که مورد بحث ما است این بار در نظر داریم که در مورد انواع کابل های زره دار که به کابل های مسلح یا کابل های آرموردار نیز شناخته شده هستند بپردازیم. اصلی ترین ابزار انتقال برق که در اکثر پالایشگاه های نفتی استفاده می شود، انواع کابل های زره دار و در بعضی اوقات کابل های سرب و زره دار می باشد. در این قسمت از بخش مقالات به بررسی انواع کابل های زره دار و سرب دار می پردازیم.
ساختار کابل های سرب و زره دار
در توضیح کابل زره دار سرب دار باید گفت کابل زره دار، دستهای از کابلهای افشان است که قدرت هادی بالایی دارند. در ساختار اختصار جهانی کابل زره دار به اختصار SWA شناخته میشود. در جدول اختصار جهانی این نوع کابل ها را به طور خلاصه با سه حرف ُSWA می شناسند، که کوتاه شده کلمه ی STEEL WIRE ARMOURDE می باشد. بیشتر مصارف این کابل ها در سیستم های انتقال برق زمینی از 1 کیلو ولت به بعد می باشد. ساختار این نوع کابل ها به شرح زیر می باشد: هادی: هادی این کابل ها در سیستم برق فشار ضعیف اکثر مواقع به صورت هادی مس مفتول و در انتقال های فشار قوی به صورت آلومینیوم نیز می باشد. عایق:میتواند مانند اکثر کابل ها به صورت پی وی سی باشد، اما به دلیل بالا بودن مقاومت در برابر آب و خواص بهتر الکتریکی از عایق XLPE استفاده کرد. لایه زیرین: استفاده از پلی وینیل کلرید یک لایه ی مرز محافظ بین لایه ی درونی و بیرونی کابل ایجاد میکند. زره کابل:زره ی این کابل ها لایه محافظتی است که کابلی که در زمین است را از فشار ناشی حفظ نگه میدارد البته این نوع حفاظ در کابل های چند رشته به صورت استیل و در کابل های تک رشته از جنس آلومینیوم میباشد. غلاف سربی:نوعی لایه از سرب است که روی عایق اولیه کابل قرار میگیرد و در لایه بعدی زره قرار میگیرد. یک لایه همیشه این دو را از هم جدا میکند.
نکته ای در مورد کابل های سرب دار وجود دارد که راجع به مصرف خاص تر نسبت به کابل های زره دار است. اکثر کابل های سرب و زره دار در مناطقی بسیار حساس استفاده میشود و کار کردن با این کابل ها به دلیل وجود سرب از خطرات زیادی برخوردار است. این نوع کابل ها را میتوان نوع خوبی از انتقال دهنده برق نام برد. شاید این سوال برای خیلی ها پیش بیاید که چرا آرمور کابل های چند رشته استیل است ولی تک رشته ها آلومینیوم است؟ پاسخ این سوال غیر مغناطیس بودن آلومینیوم است. استیل در کابل های تک رشته میتواند میدان مغناطیسی غیر قابل کنترل را ایجاد کند.به این دلیل در کابل های تک رشته از آلومینیوم استفاده میشود. به دلیل این که اکثر شبکه های انتقال برق فشار قوی از زیر زمین انتقال پیدا میکنند. زره دار کردن این کابل ها راه حلی بسیار مناسبی برای جلوگیری از ضربه احتمالی به کابل میباشد.همان طور که شاهد هستیم اکثر کابل های فشار قوی با یک لایه ی زره پوشیده شده اند.
اختصار این کابل ها به شرح زیر در جدول جهانی می باشد: NYRY: کابل زره دار N2XYRY: کابل زره دار با عایق XLPE NYKY: کابل سرب دار NYKYRY:کابل سرب و زره دار N2XYK:کابل سرب دار با عایق XLPE البته در پایان به این نکته هم اشاره کنیم که گاهی اوقات از این کابل ها برای سیستم ارتینگ (اتصال به زمین) نیز استفاده میتوان کرد.
کابل آلومینیوم
استفاده از سیم و کابل آلومینیوم به عنوان مناسبترین جایگزین کابلهای مسی در چند سال اخیر برای صنایع تولید و توزیع برق رایج شده است. کابل آلومینیومی در دو مدل کابل زمینی و کابل خود نگهدار در بازار داخلی عرضه میشود.
کابل آلومینیوم برای توزیع برق در ساختمانهای مسکونی، خطوط انتقال نیرو، توزیع برق محلی و همچنین برای سیم کشی برق بعضی از هواپیماها استفاده میشود. سیم آلومینیوم به نسبت سیمهای مسی مقاومت بیشتری دارند. قبلاً بسیاری از افراد تصور میکردند که استفاده از کابل آلومینیومی به جای کابل مسی باعث افت ولتاژ، جریان برق و زیاد شدن دمای کابل میشود؛ در صورتی که چنین نیست.
آلومینیوم به عنوان ماده ای هادی در صنایع کابل سازی و انتقال انرژی:
انرژی الکتریکی که در نیروگاه ها از انواع مختلف انرژی نظیر انرژی حرارتی، آبی و هسته ای تولید می شود، باید انتقال داده شود تا مورد مصرف قرار گیرد. معمولاً انتقال انرژی الکتریکی از نیروگاه ها، در فواصل نسبتاً طولانی صورت می گیرد. این انرژی نهایتاً در شهرهای کوچک و بزرگ و مناطق صنعتی توزیع می گردد. هادی های لخت، شینه ها، کابل های هوایی عایق شده، کابل های قدرت زیرزمینی و اتصالات آنها همگی اجزاء اصلی سیستم انتقال و توزیع انرژی الکتریکی هستند. اولین خط هوایی با هادی آلومینیومی، در حدود 100 سال پیش نصب گردید. امروزه، استفاده از هادی آلومینیومی در انواع کابل ها و خطوط هوایی شبکه های الکتریکی به طور وسیعی گسترش یافته است. پیش از این، مس شاخص ترین ماده هادی مورد استفاده در توزیع و انتقال انرژی الکتریکی بوده، چرا که این عنصر دارای قابلیت هدایت الکتریکی بالا، خواص فیزیکی و مکانیکی بسیار خوب بود.
چرا آلومینیوم؟
آلومینیوم فلزی است که در طبیعت به وفور یافت می شود. این فلز 8% فلزات سطح زمین را تشکیل می دهد. با توجه به محدود بودن ذخیره معادن مس و روند رو به کاهش آن، قیمت این فلز همواره بالا بوده و روندی صعودی را پیموده است. در حالی که فلز آلومینیوم با توجه به فراوانی آن در طبیعت، دارای بهای کمتری بوده و قیمت آن در سال های مختلف، صرف نظر از برخی افزایش ها، ثبات نسبی داشته است. به دلیل سبک بودن آلومینیوم، قیمت کابل های با هادی آلومینیومی، به مراتب پایین تر از کابل های با هادی مسی می باشد. و نهایتاً چرا آلومینیوم؟؟؟ به علت اینکه: هادی آلومینیومی مطمئن تر، ایمن تر و از نظر اقتصادی با صرفه تر است.
کابل مخابراتی
کابلهای مخابراتی را میتوان یکی از مهمترین اجزا در برقراری ارتباطات دانست که در طول تاریخ با پیشرفتهایی همراه بودهاند و امروز شاهد استفاده از انواع این کابلها در بسیاری موارد هستیم. کابل مخابراتی در دستهبندی کابلهای ارتباطی قرار میگیرد و وظیفه انتقال اطلاعات و دیتا را بر عهده دارد. با توجه به طبقهبندی که برای این کابلها در نظر گرفته شده است، میتوان این کابلهای ارتباطی را در دو دسته کابلهای مسی و نوری تقسیم نمود.
دید کلی
توسعه سریع تکنولوژی پتروشیمی در ساخت مواد پلاستیکی جهت عایق کردن و غلاف کابلهای ماشینآلات مدرن و سهولت حمل و نقل و کاربرد در شبکههای برق و شبکههای مخابراتی باعث گسترش روز افزون استفاده از کابل و انواع مختلف آن شده است. در طی چند دهه اخیر پیشرفتهایی در تمامی زمینههای علمی و فرهنگی به خصوص ارتباطات صورت گرفته است و شناخت مسائل و مشخصات ارتباطی نه تنها جز لاینفکی از زندگی میباشد، بلکه بدون چرخش و حرکت منابع اطلاعاتی و ارتباطی حیات اجتماعی انسانها غیر ممکن است.
تاریخچه
کابلهای ساخته شده با مواد پلاستیکی حدود 60 سال قبل شناسایی و معرفی شد و پس از جنگ جهانی دوم به سرعت پیشرفت کرد و روز به روز میزان و موارد مصرف آن افزایش یافت و هم اکنون جانشین کابلهای کاغذی شده است. ماده اصلی تشکیل دهنده این کابلها مس و مواد حاصل از صنایع پتروشیمی است.
مراحل ساخت کابل مخابراتی:
از مس الکترونیک با درجه خلوص طبق استاندارد بینالمللی و نرم شده به عنوان هادی استفاده شده است. قطر هادی 0.4 ، 0.5 ، 0.6 ، 0.8 میلیمتر است.
عایق از مواد پی وی سی (P.V.C) یا از مواد (P.E) پلی اتیلن است که بطور یکنواخت روی هادی کشیده شده است.
زوجها با رنگهای متناسب جهت شناسایی ، در لایههای هم مرکز به هم تابیده میشوند. در لایهها طول تاب زوجها با همدیگر اختلاف دارند تا از بروز پارازیت از زوجی به زوج دیگر جلوگیری شود. روی زوجهای تابیده شده در مواقع ضروری پوشش پلاستیکی کشیده شده است.
جهت جلوگیری از ورود پارازیتهای خارجی به کابل نوار آلومینیومی روی کابل زیر غلاف، پیچیده میشود.
یک غلاف بدون درز به صورت استاندارد از مواد (Al.FOLL) پی وی سی روی کابل کشیده میشود. این غلاف کابل را در مقابل رطوبت و مواد آلی و معدنی مضر موجود در زمین حفاظت میکند.
وقتی که کابلهایی با قدرت مکانیکی بیشتر مورد نیاز باشد، روی کابل غلاف شده نوار فولادی گالوانیزه و یک غلاف خارجی از مواد پی وی سی کشیده میشود. این غلاف خارجی کابل را از پوسیدگی و زنگ زدن حفاظت میکند.
در جاهایی که کابل به روی تیرهای برق آویزان است، از کابلهای هوایی استفاده میشود. در این کابلها ، رشتهای از فولاد گالوانیزه به موازات کابل قرار گرفته و مشترکا یک غلاف از مواد پلی اتیلن روی آنها کشیده شده است.
معمولا سیمهای عایقدار به صورت حلقههای 100 متری پیچیده شده و بسته بندی میشوند. کابلها در طول 500 متری و 1000 متری یا طولهای دیگر بر روی قرقرههای چوبی پیچیده میشوند.
کابلهای تلفن با عایق و غلاف P.V.C جهت تاسیسات تلفنی و ارتباطاتی در ساختمانهای خصوصی و ارتباط بین دستگاههای تلفن در مراکز تلفن و در خارج از ساختمانهای مسکونی به صورت نصب ثابت استفاده میشود.
هادی: سیم مسی نرم و بدون اندود فلز به قطر 0.6 و 0.8 میلیمتر رنگ عایق: طبق استاندارد بینالمللی اجزای کابل: سیمهای عایق به صورت زوجی به هم تابیده پوشش: یک نوار پلی استر محافظ الکترواستاتیکی: یک نوار پلاستیکی که یک لایه نازک از آلومینیوم روی آن قرار گرفته است. غلاف: خاکستری (برای داخل ساختمان)
استفاده از کابلهای مخابراتی در شهرهای بزرگ:
در شهرهای پرجمعیت یک مرکز تلفن نمیتواند جوابگوی نیازهای مردم باشد. چنانچه ظرفیت مرکز خیلی زیاد انتخاب شود، سبب بالا رفتن هزینهها خصوصا در نواحی غیر متراکم میشود. از نقطه نظر فنی نیز موقعی که فاصله یک مشترک تا مرکز تلفن بیش از حد مجاز باشد، مقاومت الکتریکی و تضعیف خط مشترک زیاد شده، در نتیجه تفهیم مکالمات تلفنی کمتر خواهد شد. پس بهتر است بر تعداد مراکز تلفن افزوده شود. برای ارتباط بین مشترکین مراکز مختلف یک شهر از کابل ارتباطی استفاده میشود. قطر سیم کابل ارتباطی 0.6 ، 0.8 و 0.9 میلیمتر است و انتخاب نوع سیم کابل بستگی به حداکثر تضعیف مجاز بین دو مرکز دارد.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی ارتباطات با استفاده از موج کاریر هر دو شماره تلفن میتوانند در یک زمان از یک خط استفاده کنند. بدین ترتیب که یک مشترک از خط و مشترک دیگر از موج کاریری که بر خط سوار نمودهاند، استفاده مینماید. محل نصب دستگاه گفته شده در صندوقچهای در مجاورت کافو میباشد.
مساله تضعیف در شبکه مخابراتی دارای اهمیت بینالمللی است و مقدار آن نباید از میزان مجاز تجاوز نماید تا تفهیم مکالمات حتی در دور افتادهترین نقاط میسر باشد. طبق پیشنهاد مصوبه سال 1955 کمیته بینالمللی استاندارد و تلفن در ژنو حداکثر تضعیف مجاز در یک کشور بین دو تلفن اصلی 36.5 دسی بل و بین تلفن داخلی 2.6 دسی بل است.
اگر بخواهیم مقدار تضعیف کابلها کاهش یابد، لازم است قطر سیم را بزرگتر انتخاب نمائیم که خود مستلزم هزینه زیاد است. پوپین فیزیکدان یوگسلاوی با بررسی رابطه فوق برای اولین بار دریافت که برای کم کردن تضعیف باید اندوکتیویته خط را مصنوعا زیادتر کرد. امروزه برای این کار قرقرههای سیم پیچی شده مخصوص به نام قرقره پوپین در سر راه قرار میدهند و این عمل را پوپینیزاسیون مینامند. اضافه کردن اندوکتیویته سبب کم شدن فرکانس حد میشود. پس هر چقدر اندوکتیویته بیشتر باشد، تضعیف کمتر است در خطوط کاریر به علت محدود شدن باند فرکانس نمیتوان از کابلهای پوپینه استفاده کرد، بلکه از تقویت کنندههای بین راه استفاده مینمایند. افزایش اندوکتیویته سبب ازدیاد تاخیر فاز مکالمه میشود و چنانچه این تاخیر به اندازه 250 میلی ثانیه باشد، مکالمات دچار اختلال خواهد شد.
استفاده از کابلهای پوپینه در شبکه تلفن شهری:
در شبکههای تلفن شهری به علت محدود بودن تضعیف مجاز بین مراکز از کابلهای 0.6 ، 0.8 ، 0.9 میلیمتری معمولی و یا پوپینه شده برای ارتباط بین مراکز استفاده میشود. کابلهایی که دارای سیمهای قطورتر هستند، دارای تضعیف کمتری میباشند. دسته خط: کلیه سیمهایی که دارای ابتدا و انتهای مشترک هستند و برای منظور واحدی بکار برده میشوند، یک دسته خط تشکیل میدهند. کابل ارتباط محلی: برای ارتباط مشترکین مراکز مختلف در یک شهر از کابلهای ارتباط بین مراکز استفاده میشود. از نقطه نظر اقتصادی به صرفه نیست که کابلهای متعدد و کم زوج برای ارتباط بین مراکز بکار برده شوند، بلکه بهتر است دسته خطوط مختلفی را در یک کابل پر زوجتر متمرکز نمود.
کابلهای زیر دریایی برای ارتباط راه دور:
تا سال 1965 همه مکالمات تلفنی بینالمللی از طریق کابلهای زیر دریایی انجام میگرفت. این سیستم ارتباطی بیش از 50 سال ادامه داشت تا در سال 1901 خصوصیات امواج رادیویی کشف و ارتباط بی سیم در سرتاسر دنیا گسترش یافت. با اینکه کابلهای زیر دریایی نقش بزرگی را در شبکه تلفنی جهان داشتند، ولی با بوجود آمدن شبکههای جهانی ارتباطات ماهوارهای نظیر انتیلست، اینتراسپوتنیک و ... از اواسط دهه سال 1960 کم کم توسعه تکنولوژی ارتباطات راه دور از طریق کابلهای زیر دریایی کاهش یافت.
کابل آیفون:
بدیهی است که برای انتقال صدا در آیفون صوتی و همچنین صدا و تصویر بهصورت همزمان در آیفون تصویری نیاز به سیم و کابل میباشد. سیم و کابل علیرغم ظاهر سادهای که دارد نقش حیاتی را در انتقال صدا و تصویر بازی میکند. از این رو از گذشته تا به امروز انواع مختلفی از سیم و کابل تولید و در بازار موجود شده است. در این بین مناسبترین نوع سیم و کابلی که میتواند برای استفاده در این مورد در بازار وجود داشته باشد، بستگی به دو عامل اصلی جنس و قطر کابل آیفون تصویری دارد. حال انتخاب بهترین کابل جهت نصب آیفون صوتی و آیفون تصویری کاملاً متفاوت است.
۲ مدل سیم کشی برای آیفونهای تصویری وجود دارد روش اول همانند آیفونهای صوتی قدیمی:ایفونهای هر طبقه بصورت افقی با طبقات بالا سری میشوند اگر در هر طبقه ۲ یا چند واحد باشند هر واحد با طبقات بالایی خود سری شده و در نهایت از هر واحد سیم به داخل جعبه تقسیم در پارکینگ انتقال می یابد در این روش معمولا برق کارها از سیم ۱۰ زوج استفاده میکنند اگر مجتمع ۴ طبقه و ۸ واحدی و هر طبقه ۲ واحد باشد (فرض واحدها در هر طبقه شرقی و غربی باشند) بدین صورت است که برای این مجتمع ۲ مسیر سیم استفاده میشود. یک مسیر واحدهای شرقی را پوشش داده و یک مسیر واحدهای غربی را ابتدا از طبقه ۴، واحد شرقی سیم ۱۰ زوج را مستقیما به مکان آیفون طبقه ۳ شرقی و از همانجا سیم را مستقیما به سمت طبقه ۲ شرقی ادامه میدهند از طبقه ۲ هم به طبقه اول شرقی و از آنجا به پارکینگ و داخل جعبه تقسیم می آورند. برای مسیر دوم هم عینا همین عمل اینبار برای واحدهای غربی تکرار میکنند. این روش که بیشتر توسط برق کارهای قدیمی یا برق کارهایی که به آیفون تصویری اشراف ندارند انجام میشود که دارای معایب بسیار است که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد ۱- در این روش زمان سیم کشی بشدت اضافه میگردد زیرا مسیرهای افقی باید کنده شود و سقف و کف هر واحد سوراخ شود تا بتوان لوله را منتقل نمود. ۲- زمان نصب مانیتور آیفون تصویری اضافه میگردد اگر سیم ها در هر طبقه بریده شده باشند این زمان بشدت افزایش می یابد. ۳- احتمال نویز تصویر در واحدهای بالا بشدت تقویت میگردد زیرا اگر سیم ها بریده شده باشند مجبور به سر هم بندی سیم ها میشویم و اگر سیم ها قطع هم نشده باشند ما در هر طبقه با سیم های بدون پوشش طبقات بالایی مواجه هستیم که مجاورت این سیم ها با برق ۲۲۰ ولت احتمال نویز تصویر را بشدت افزایش میدهد. ۴- هر طبقه دسترسی به آیفون بقیه واحدهای بالایی خود دارد و چنانچه بعدها با بازسازی تغییری در مکان و مسیر آیفون اتفاق بیوفتند آیفون طبقات بالا هم دچار مشکل میگردد. ۵- چون در ابتدا نمیدانیم قرار است چه سیستمی با چه کارایی نصب شود احتمال کمبود سیم وجود دارد که دست کارفرما را برای نصب سیستم آیفون تصویری تنگ مینماید. فرض کنیم بر طبق سیم کشی انجام شده در مثال بالا اگر قرار باشد آیفون کوماکس نصب شود به همراه ارتباط داخلی و ارتباط با دوربین قطعا با مشکل کمبود سیم مواجه خواهیم شد. ۶- در این روش دست ما برای ارتقا بعدی بسته است و نمیتوان خواسته های مشتری را برآورده نمود. تنها مزیت این روش استفاده کمتر از سیم است که با توجه به معایب عنوان شده به هیچ عنوان نه برای برقکار و نه کارفرما و نه نصاب آیفون این روش مقرون به صرفه نیست.
کابل شبکه:
کابل شبکه به مجموعه سیمهایی از جنس مس یا شیشه گفته میشود که برای اتصال و انتقال دادهها و اطلاعات بین کامپیوترها، روترها، سوییچها و شبکههای استورج SAN (به طور کلی بین اجزا و مؤلفههای شبکه) استفاده میشود.
پس کابلها رسانهای هستند که دادهها در آن جریان دارند و اطلاعات از دستگاهی در شبکه به دستگاه دیگری منتقل میشود. کابلهای ارتباطی شبکه انواع مختلفی دارند و انتخاب نوع مناسب کابل شبکه کاملاً بستگی به ساختار و توپولوژی و معماری سیستم دارد مثلاً اینکه بزرگی شبکه چقدر است، چه پروتکلی استفاده میشود و چه توپولوژی دارد و... .
در شبکه های محلی از کابل به عنوان محیط انتقال و به منظور ارسال اطلاعات استفاده می گردد. متداولترین نوع کابلهای چهار زوجی که در انتقال اطلاعات استفاده می گردد، کابل های بهم تابیده می باشند. کابلهای UTP بصورت چهار زوج 100 اهمی می باشد که هر دو زوج بهم تابیده شده اند. کابل های UTP دارای استانداردهای متعددی بوده که در گروههای (Categories) متفاوت Cat 5, Cat 5e, Cat 6 , Cat7 تقسیم شده اند. سرعت و پهنای باند فرکانسی این نوع کابلها عبارتند از: Cat5=100 Mhz Cat5e=200 Mhz Cat6 = 250,350 Mhz Cat7=600,1000 Mhz کابل های بهم تابیده دارای انواع بدون شیلد UTP، فویل آلومینیومی FTP و شیلد دار STP و گاهی فویل و شیلد دار SFTP در رنگهای مختلف و با دو نوع ژاکت PVC و LSZH عرضه می شوند که نوع آخری فاقد هالوژن می باشد و در هنگام آتش سوزی دود سمی تولید نمی کند.
مشخصه های کابل UTP با توجه به مشخصه های کابل های UTP، امکان استفاده، نصب و توسعه سریع و آسان آنان، فراهم می آورد. جدول زیر انواع کابل های UTP را نشان می دهد:
کابل کواکسیال:
کابل کواکسیال دارای لایه مرکزی است که هادی الکتریکی بوده و عایقبندی دارد. این ساختار باعث میشود سیگنالها در داخل کابل، محصور بمانند و بدین ترتیب از ابجاد نویز الکتریکی و تداخل امواج در سیگنال جلوگیری میشود. لایه هادی مرکزی، سیم نازکی است که هم میتواند بهصورت ساده و هم بهصورت تابیده شده باشد. عایقی دور این سیم مسی را پوشانده است. روی این عایق، لایه مشبک و بافته شده از جنس مس یا فلز وجود دارد؛ در نهایت تمام این ساختار درون عایق بیرونی قرار میگیرند.
کابل کواکسیال یکی از مهمترین محیط های انتقال در مخابرات کابل کواکسیال و یا هم محور می باشد. این نوع کابل ها از سال 1936 برای انتقال اخبار و اطلاعات در دنیار به کار گرفته شده اند. در این نوع کابل ها، دو سیم تشکیل دهنده یک زوج، از حالت متقارن خارج شده و هر زوج از یک سیم در مغز و یک لایه مسی بافته شده در اطراف آن تشکیل می گردد. در نوع دیگر کابل های کواکسیال، به حای لایه مسی بافته شده، از تیوپ مسی استوانه ای استفاده می شود. ماده ای پلاستیکی این دو هادی را از یکدیگر جدا می کند. ماده پلاستیکی ممکن است بصورت دیسکهای پلاستیکی یا شیشه ای در فواصل مختلف استفاده و مانع از تماس دو هادی با یکدیگر شود و یا ممکن است دو هادی در تمام طول کابل بوسیله مواد پلاستیکی از یکدیگر جدا گردند.
کابل کولری
همانطور که از اسم این کابل پیداست، این کابل برای سیم کشی کولر طراحی و تولید شده است. کابل کولری به آن دسته از کابلهای برقی میگویند که هادی آنها از جنس مس است و عایق آن PVC، ولتاژ ورودی آن بین 300 تا 450 ولت است و دارای سطح مقطع 1.5 * 4 میباشد که ضخامتی حدود 7 میلیمتر دارد.
به علت اینکه این کابلها برای کولر استفاده میشود، این نوع کابل به نامهای کابل کولر اسپیلت، کابل فرمان کولر گازی، کابل شیلد کولر گازی و کابل مناسب کولر آبی نیز شهرت دارد. از این کابلها برای کابل کشی کولر گازی هم استفاده میکنند. یکی از انواع سیم کابل کولری، کابل مفتول کولری است که با سیم کابل کولری کمی تفاوت دارد و آنهم در شدت خشکی کابل مفتول کولری است که به عبارتی سختتر از کابل کولری است.
کابل شیلد دار:
کابل شیلد دار به کابلی گفته میشود که دارای لایهی محافظ داخلی باشد. این نوع کابل میتواند اطلاعات جاری در کابل را در برابر تداخلات امواج الکتریکی (نویزها) و فشارهای مکانیکی محافظت کند.این نوع کابلها هم برای انتقال سیگنالهای آنالوگ و هم برای تبادل سیگنالهای دیجیتال کاربرد دارند. در مدارات کنترل و فرمان اگر از کابلهای شیلد دار استفاده نشود، به علت وجود نویز، سیگنالها دستخوش تغییر میشوند و در نتیجه پارامترها به درستی منتقل نخواهند شد. در این صورت در سیگنالهای دریافتی خطا مشاهده خواهد شد.
شیلدها انواع مختلفی دارند که بر اساس شرایط کار برای هر کابل طراحی و استفاده میشوند. از شیلد در کابلهای برق فشار متوسط و قوی نیز استفاده میگردد که جریانهای نشتی و ولتاژ القائی را به زمین برمیگردانند.
کابل شیلد دار نوعی از کابل می باشد که توسط یک هادی رسانا بر روی غلاف اولیه سیم ها قرار می گیرد. این شیلد می تواند هم از جنس مس و یا حتی دیگر فلزات رسانا به خصوص آلومینیوم باشد. در اکثر مواقع شیلد از طریق لایه بیرونی کابل پوشش داده می شود. یعنی به عنوان مثال در کابل دو رشته، سیم ها در کنار هم قرار گرفته می شوند و یک بافت شیلد دار بر روی آنها پوشیده می شود و در انتها نیز مانند همه ی کابل های برق لایه ی نهایی روی آن پوشیده می شود. معمولا کابل های شیلد به رنگ طوسی می باشد، اما در بعضی مواقع نیز با رنگ های دیگری نیز یافت می شوند. اصلی ترین و شاید تنها استفاده از کابل های شیلد، برای جلوگیری از میدان مغناطیسی به وجود آمده باشد. این شیلد به عنوان یک سپر دفاعی عمل می کند و مقدار نویز را به حداقل و یا به طور کامل از بین می برد. از موارد دیگر استفاده از کابل شیلد میتوان استفاده از این نوع کابل در سیستم های اعلام حریق، صوتی (میکروفون) های امنیتی نیز نام برد.
منابع:
http://www.g-m-u.ir/
http://electric12.blog.ir
http://wire-and-cable-sale.com
http://www.metallurgyclub.blogfa.com
http://daneshnameh.roshd.ir
http://vaava.net/
http://www.mahampardaz.com/
تحریریه آب و خاک سازان،محمدلطفی،شیراز
نام و نام خانوادگی ::* !!!
پست الکترونیک :
نظرات: * !!!
آدرس دفتر مرکزی : شيراز خيابان ستارخان نبش كوچه ١٣ ساختمان داريوش طبقه چهارم
ارتباط با مدير عامل : 09177110025 محمد لطفى
07136491950 دورنگار :
ارتباط با رئيس دفتر : 07136491890 - 07136491930 - 07136491891
ایمیل: info@abokhaksazan.ir
شرکت ساختمانی آب و خاک سازان در شیراز با داشتن تيمي مجرب از افراد نخبه و با سليقه همچنين اساتيد دانشگاه و مجريان پايه يك نظام مهندسي در رسته های معماري و اجرايي اين توانمندی را دارد كه پروژه هاي ساختماني را از مطالعات اوليه تا چيدمان مبلمان ، شما عزيزان را همراهي كند . به منظور ارتقاء سطح كيفي ارائه خدمات، شرکت آب و خاک سازان بر آن شده تا با تكيه بر اصول مشتري مداري خدمات خود را كه شامل بيش از ٦٠٠ واحد طراحي ساختمان شامل معماری و معماری داخلی (فاز يك و دو ) با سبك هاي كلاسيك و مدرن همچنين بيش از ٤٠٠٠٠ هزار متر مربع خدمات اجرايي در سال در منطقه هاي خوب شيراز معرفي نمايد
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آب و خاک سازان می باشد
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن