انواع مدل طراحی آشپزخانه
امروزه با توجه به تغییر شیوه زندگی مردم، آشپزخانه به عنوان قلب خانه، بزرگترین و پر رفت و آمدترین بخش هر خانه است که فراتر از کابینتهای زیبا و یا لوازم پخت و پز مدرن، نقطه عطف داشتن یک زندگی شاد و لذت بخش را فراهم میکند. این شیوه زندگی، خواسته و یا ناخواسته تغییر در شیوه طراحی آشپزخانهها را منجر شده و آن را به جذابترین و هیجانانگیزترین فضا در طراحی دکوراسیون داخلی برای معماران تبدیل کرده است.
هنگامی که یک سیستم کابینت برای خانه خود انتخاب میکنید، صرفه نظر از ابعاد منزلتان، میبایست به کارآمدی و راحتی آن دقت کنید تا علاوه بر تأمین غذای مورد نیاز، از بودن در آشپزخانه لذت ببرید. اگر مطمئن نیستید که از کجا باید شروع کنید و اطلاع زیادی از طراحی، ویژگیها و سبکهای سیستم آشپزخانه ندارید، با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم و ایدههای زیبا از انواع سیستمهای آشپزخانه را به شما ارائه دهیم تا با درک بیشتر برای آشپزخانه خود برنامه ریزی کنید.
بیشتر بخوانید: دکوراسیون داخلی آشپزخانه با سبک دلخواه شما از روستیک تا کلاسیک
اما چگونه میتوانیم یک فضای آشپزی کارآمد را با توجه به فضا و بودجه خود طراحی کنیم؟ برای پاسخ به این سؤال میبایست در ابتدا عوامل اصلی شکل گیری یک سیستم آشپزخانه را شناسایی و به بررسی ویژگیهای هر کدام بپردازیم.
بیشتر بخوانید: کابینت آشپزخانه، صفر تا صدشو بدونی بهتر انتخاب میکنی!
عوامل اصلی طراحی کابینت آشپزخانه
در این مقاله ابتدا به معرفی انواع چیدمان و پلانهای آشپزخانه پرداخته و در مقالات بعدی، عوامل دیگر را بررسی خواهیم نمود. پس با ما همراه باشید.
تعریف آشپزخانه
آشپزخانه که بخش مهم یک خانه است، فضای برای پخت و پز، شستن و نگهداری مواد غذایی بوده که متناسب به ابعاد آن میتواند فضایی برای غذا خوردن، نشستن را نیز در بر بگیرد.
به طور کلی تا قرن 18، فضای پخت و پز از اجزای اصلی معماری ساختمان محسوب نمیشد و معمولاً غذا در اتاقکی با نام مطبخ در بیرون از خانه و مستقیماً بر روی آتش پخت میشد؛ اما در اوایل قرن 19 با ظهور پیشرفتهای فنی، اختراع کوره، دیگهای بخار، لوازم برقی و همچنین یخچال و فریزر معماری آشپزخانه و نحوه پخت غذا نیز متحول شد و آشپزخانه به بخش مهمی از ساختمان برای زندگی مدرن و راحت تبدیل شد.
انواع پلان و طراحی آشپزخانه
ایجاد یک آشپزخانه بسیار شبیه به پخت یک وعده غذایی است که به مواد با کیفیت، مهارت در اجرا و برنامه ریزی دقیق برای زمان و هزینه، نیاز دارد. در طراحی یک آشپزخانه، یا بازسازی آن، قطعاً ما نمیتوانیم مهمترین بخش تاثیر گذار بر فرآیند طراحی که ابعاد و اندازه فضا است را نادیده بگیریم و صرفاً به چیدمان و یا تهیه لوازم جانبی آن بپردازیم.
بیشتر بخوانید: کابینت آشپزخانه مدرن را چطور می پسندید؟ ایرانی، کوچک یا شیک!
آشپزخانههای مدرن امروزی بر خلاف خانههای سنتی، اغلب به صورت باز طراحی شده و متناسب با ابعاد و کاربری فضا، سبک آشپزی، میزان زمان مورد نیاز برای هر ایستگاه کاری (یخچال، سینک و گاز) به 6 مدل استاندارد طراحی میشوند که چیدمان آنها بر اساس مثلث کاری و روابط و دسترسیهای ارگونومیکی در نظر گرفته میشود که در شکل زیر انواع این چیدمان نشان داده شده است.
مثلث کار در آشپزخانه چیست؟
نخستین عاملی که باید در چیدمان آشپزخانه مد نظر قرار داد، پیش بینی جریان رفت و آمدی بین ایستگاههای مختلف کاری در آشپزخانه است. تا بر اساس آن مثلث کاری را تعریف کرد. این مثلث خطی است فرضی میان سه بخش زیر است.
به طوری که هر کدام از آنها در یکی از رئوس مثلث قرار بگیرند تا افراد بدون داشتن مانع در سر راهشان بین این سه بخش در تردد باشند. شکل زیر نحوه قرار گرفتن مثلث آشپزخانه را در موارد مختلف چیدمان (سیستم) آشپزخانه نشان میدهد.
ویژگیهای مثلث کار در آشپزخانه
انواع پلان و مدل آشپزخانه
در ادامه به معرفی انواع پلان و مدل آشپزخانه خواهیم پرداخت.
آشپزخانه مدل خطی یا تک دیواری
آشپزخانه راهرویی یا موازی که بین دو دیوار که در روبروی یکدیگر قرار دارند، در بین آشپزها به جهت دسترسی سریع بین ایستگاههای کاری از محبوبیت بالایی برخوردارند. همچنین به جهت نداشتن کابینتهای کنجی، علاوه بر طراحی راحت، برای خانههای کوچک مقرون به صرفه است.
در این مدل حداقل راه روی ما بین دو ردیف کابینت میبایست 1.20 متر باشد و اگر فضای بیشتری بین دو دیوار وجود داشته باشد، با رعایت فاصله 1.20 متری از طرفین میتوان از یک جزیره در حد فاصل بین کابینتهای دو طرف دیوار استفاده کرد.
آشپزخانه مدل ال
با رشد سبک زندگی یکپارچه در معماری مدرن، مدل ال (L) شکل به یکی از مدلهای پرکاربرد و زیبا در دکوراسیون داخلی تبدیل شده که برای هر فضایی با متراژهای مختلف قابل استفاده است. در این سیستم که شامل دو دیوار مجاور و عمود بر هم است، مثلث کاری قابل تعریف بوده به طوری که در دیوار بزرگتر دو ایستگاه و در دیوار کوچکتر یک ایستگاه کاری قرار داده میشود.
همچنین اگر فضای کافی ما بین دو دیوار وجود داشته باشد میتوان میز نهارخوری را به آشپزخانه متصل کرد و یا یک کابینت جزیرهای در وسط آشپزخانه قرار داد که ایدهای زیبا و کاربردی برای فضاهای بزرگتر بوده تا از آن به عنوان میز کار و یا میز نهارخوری استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: انواع کابینت های آشپزخانه به همراه مزایا و معایب آنها
آشپزخانه مدل یو
سیستم یو شکل که از 3 دیوار مجزا برای نصب کابینت تشکیل شده است، به جهت ایجاد فضای کاربردی در سه 3 دیوار مختلف، امکان چیدمانهای متفاوتی برای یخچال، سینک و گاز را فراهم میکند به طوری که هر کدام میتوانند در یک ضلع آشپزخانه قرار بگیرند.
بیشتر بخوانید: انواع طراحی آشپزخانه و مناسب ترین طرح برای آشپزخانه های کوچک و بزرگ
این مدل هم برای خانههای کوچک و هم بزرگ قابل استفاده بوده و اگر فضای مابین دیوارها زیاد باشد، میتوان از یک کابینت جزیرهای یا میز نهارخوری در وسط یا ورودی به آشپزخانه استفاده کرد بهگونهای که فاصله حرکتی حداقل 1.20 متری از طرفین جزیره یا میز نهارخوری وجود داشته باشد.
آشپزخانه مدل جزیرهای
آشپزخانههای جزیره، معمولاً کاربریهای بیشتری همراه با فضاهای ذخیره سازی به آشپزخانه اضافه میکنند که معمولاً یک ایستگاه آن بر روی کابینت دیواری و دو ایستگاه دیگر بر روی جزیره قرار داده میشود یا بالعکس. به طوری که از 3 جهت آزادی عمل را به کاربر میدهد.
این سیستم که مناسب خانههای با متراژ بالا و فضاهای دسترسی بزرگ است، اغلب مجهز به هود مرکزی، سیستمهای صوتی تصویری، لوازم الکترونیکی پیشرفته و نهارخوری است.
آشزپخانه با پلان جی
این سیستم پلان آشپزخانه (G) چند عملکردی و جادار که فرمی مایل به بسته شدن دارد؛ مناسب خانههای بزرگ بوده و فضای زیادی را اشغال میکنند. در طراحی این مدل باید به این نکته دقت شود که جزیره یا میزهای نهارخوری که معمولاً در قسمت انتهایی و خروجی آشپزخانه قرار میگیرند، مانعی برای ورود و خروج به آشپزخانه ایجاد نکرده و حداقل 1.20 متر فضای رفت آمد در ورودی فراهم کنند.
سخن آخر
طراحی و پلان آشپزخانه در صورتی که با رعایت اصول و استانداردهای تعریف شده در این خصوص انتخاب شوند، نقش بسیار مهمی در کاربردی بودن و استفاده هر چه راحتتر و بهتر از آشپزخانه خواهند داشت. آشپزخانههای مدل و طراحی مختلفی دارند که در بالا به آنها و مفهوم مثلت کار پرداخته شد.
نام و نام خانوادگی ::* !!!
پست الکترونیک :
نظرات: * !!!
آدرس دفتر مرکزی : شيراز خيابان ستارخان نبش كوچه ١٣ ساختمان داريوش طبقه چهارم
ارتباط با مدير عامل : 09177110025 محمد لطفى
07136491950 دورنگار :
ارتباط با رئيس دفتر : 07136491890 - 07136491930 - 07136491891
ایمیل: info@abokhaksazan.ir
شرکت ساختمانی آب و خاک سازان در شیراز با داشتن تيمي مجرب از افراد نخبه و با سليقه همچنين اساتيد دانشگاه و مجريان پايه يك نظام مهندسي در رسته های معماري و اجرايي اين توانمندی را دارد كه پروژه هاي ساختماني را از مطالعات اوليه تا چيدمان مبلمان ، شما عزيزان را همراهي كند . به منظور ارتقاء سطح كيفي ارائه خدمات، شرکت آب و خاک سازان بر آن شده تا با تكيه بر اصول مشتري مداري خدمات خود را كه شامل بيش از ٦٠٠ واحد طراحي ساختمان شامل معماری و معماری داخلی (فاز يك و دو ) با سبك هاي كلاسيك و مدرن همچنين بيش از ٤٠٠٠٠ هزار متر مربع خدمات اجرايي در سال در منطقه هاي خوب شيراز معرفي نمايد
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به شرکت آب و خاک سازان می باشد
© طراحی سایت و بهینه سازی : گروه طراحی سیرن